www.vvizog.com

Reportages and thoughts to share !

Mέγας Eσπερινός στην Αγία Παρασκευή Αχαρνων

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ Αθηναγόρα τελέστηκε σε πανηγυρικό κλίμα χθες στην εκκλησία της Αγ Παρασκευής Αχαρνών, μέγας αρχιερατικός εσπερινός.

 

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης είπε ότι ο πειρασμός είναι ένας δρόμος για την αγιότητα. Βασιζόμενος σε σχετικό απόσπασμα από τον σοφό Σολομώντα, ο κ.Αθηναγόρας είπε ότι «όπως το χρυσάφι καθαρίζεται στο χωνευτήριο μέσω της μεγάλης φωτιάς και φεύγουν οι προσμίξεις που έχει από άλλα μέταλλα και μένει καθαρό και για αυτό είναι και πολύτιμο, έτσι και ο Θεός επιτρέποντας το μαρτύριο των πειρασμών στους Αγίους του, τους καθαρίζει από ο,τι είναι πρόσμιξη στη ζωή και την καθημερινότητά τους και μένει καθαρός ο χρυσός, αυτό που πράγματι είναι, άγιοι στην ψυχή και στο σώμα, σύμφωνα με την έκκληση του Χριστού άγιοι γίνεσθαι καθώς εγώ άγιος ειμί». 

Στην συνέχεια ανέφερε ότι η Αγία Παρασκευή λάμπει σαν χρυσάφι γιατί βεβαίωσε στην πράξη αυτό που ζούσε, την πίστη και την επικοινωνία της με τον Θεό και ότι μας καλεί εμάς σήμερα στο εξής αγώνισμα: να δείξουμε αγάπη και αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας. «Χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι είμαστε συνέχεια αυτών των μαρτύρων (...) και χρειάζεται να προσφέρουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη μας προς του άλλους ανθρώπους».

Σήμερα θα τελεστεί το πρωί όρθρος και Θεία λειτουργία καθώς και μεθεόρτιος εσπερινός στις 7.30μμ.

Ιερα αγρυπνία στην μνημη του Αγίου Παϊσίου στον ιστορικό Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στου Ψυρρη

Το ιερό λείψανο του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, νονού του Αγίου Παϊσίου, τέθηκε προς προσκύνημα χθες, 11 Ιουλίου 2021, στην ιερά αγρυπνία που τελέστηκε  για τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου στον ιστορικό ναό της Γεννήσεως του Χριστού, στο Ψυρρή.

Ο Άγιος Παϊσιος κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994, και ετάφη στο ιερό ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Έμεινε γνωστός για τις διεισδυτικές κουβέντες του προς τους δεκάδες πιστούς που συνέρρεαν για να τον συμβουλευτούν στην Κόνιτσα και το Άγιο Όρος κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Θεωρείται θαυματουργός και θεραπευτής. 

Δίπλα στο  ιερό λείψανο του Αγίου Αρσενίου, τοποθετήθηκε σταυρός που, όπως μας είπε ο εφημέριος του ναού, τον είχε φτιάξει ο ίδιος ο  Παϊσιος και του τον δώρησε.

Ο ναός της Γεννήσεως του Χριστού χρονολογείται το 1860 και έχει νεοκλασικά και νεοβυζαντινά στοιχεία. Οικοδομήθηκε με πελεκητή πέτρα από τον Πειραιά. Ο Καλύμνιος ζωγράφος Γεώργιος Οικονόμου τον αγιογράφησε. 

Στα αριστερά του ιερού υπάρχει αγιογραφία που δώρησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Διακεκριμένοι επισκέπτες του ναού ήταν  ο βασιλιάς Όθωνας με την Αμαλία. O βασιλιάς  δώρησε στον ναό τα στέφανα του γάμου τους.

Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι φαιόχρωμο. Το  ύψος της προσδίδει αυστηρότητα. Το πέρασμα του χρόνου είναι διακριτικά εμφανές σε κάθε γωνιά της. Η καλλιφωνία των ψαλτών και του εφημέριου του ναού π Θεοδοσίου, είναι αισθητή, όπως και η παράδοση του δημοτικού τραγουδιού στην φωνή της ψάλτισσας

Δύο πυργοειδή κωδωνοστάσια υπάρχουν στα δυτικά του ναού.  Έμεινε γνωστός ως ο Χριστός του Κοπίδη, από το όνομα των κτητόρων του, της αθηναϊκής οικογένειας Κοπίδη. Μετεπαναστατικά, χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα του Αρείου Πάγου.

Τμήμα του χεριού του Αγίου Αρσενίου και η εικόνα του Αγίου Παϊσιου τεθηκαν προς προσκύνημα