www.vvizog.com

Reportages and thoughts to share !

Ο ΣΧΟΙΝΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ!

Δυο- τρία χρόνια νωρίτερα, η παραπάνω εικόνα θα ήταν αδιανόητη για τους λουόμενους που κατέκλυζαν την παραλία του Σχοινιά. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν με τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά αλλάζουν το τοπίο. Το μέρος βρίσκει την ησυχία του και η φυσική του ομορφιά ξυπνάει από τον λήθαργο.

Τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο.!Οι action τύποι έρχονταν τζιπάτοι να παρκάρουν εκατοστά δίπλα από τη θάλασσα. Λουόμενοι και αμάξια, πλάι πλάι, ανταγωνίζονταν για μια θέση σκιάς κάτω από τα δέντρα. Και ο μαζικός τουρισμός, με τις οικογένειες και τα μπογαλάκια τους, φεύγοντας, άφηνε πίσω του χρησιμοποιημένα μωρομάντηλα, αποτσίγαρα, κουκούτσια και κόπρανα....

Το 2018 κατεδαφίστηκαν οι ταβέρνες που βρίσκονταν πάνω στην αμμουδιά, αλλά παράλληλα, άρχισαν να οργιάζουν οι φήμες ότι η παραλία θα έκλεινε για τους λουόμενους για να δοθεί σε γιοτ. Τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Η παραλία σήμερα μέσα από το projectparalies.gr προστατεύεται από χορηγούς. Μια περιβαλλοντική οικονομία δραστηριοποιείται εκεί στην άμμο δίνοντας στον τόπο μια εικόνα από το μέλλον. Η Εταιρία Tera Nova τοποθέτησε κάδους ανακύκλωσης και μάλιστα με διαχωρισμό για πλαστικά, μεικτά, χάρτινα με αλουμίνιο, με γυαλί κ.ο.κ. κατά μήκος της παραλίας. Η circular independence παίρνει τα πλαστικά απορρίμματα της παραλίας για να κάνει ρούχα! Η ActionClub του ράφτινγκ και του καγιάκ πρόσφερε ναυαγοσώστες.

Η παραλία καθαρίζεται καθημερινά από εξειδικευμένο προσωπικό και τοποθετούνται ειδικά τασάκια για λουόμενους. Παράλληλα συνεχίζουν να έρχονται summer camps για μπάνιο ή ιδιώτες που νοικιάζουν κανό.

 

Στην ακροθαλασσιά τα λιβάδια ποσειδωνίας (μπάλες από φύκια, όπως φαίνονται στην φωτογραφία) αναπτύσσονται ήρεμα, απελευθερώνουν οξυγόνο και αποτελούν σημάδι ότι η θάλασσα είναι καθαρή, λένε οι ειδικοί. «Είναι νωρίς όμως να μιλάμε για μια αισθητή αλλαγή στον τόπο», λένε οι επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Σχοινιά.

Η παραλία του Σχοινιά βρίσκεται μέσα σε μια ευρύτερη περιοχή Natura που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον υγρότοπο και το δάσος με τις κουκουναριές. ΄ Για την προστασία του δάσους, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές είναι 4, η πρόσβαση στην παραλία του Σχοινιά απαγορεύεται. Δυστυχώς αυτό είναι πολύ συχνό μέσα στο καλοκαίρι. Ιδιαίτερα τον Αύγουστο. Και όσοι παραμένουν στο κλεινόν άστυ  αυτόν τον μήνα, ίσως χρειάζεται να διαγράψουν τον Σχοινιά από τις επιλογές τους. Άλλοτε πάλι, από πλημμελή ενημέρωση, τα αμάξια φτάνουν στο κωπηλατοδρόμιο για να βρουν εκεί το μπλόκο της αστυνομίας.

Από την άλλη μεριά, «ο υγρότοπος», λένε οι επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης, «έχει αρχίσει να ξαναγεμίζει νερό. Μετά την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου, το νερό της Μακαρίας πηγής καταλήγει πια σε αυτόν και τα πουλιά έχουν διπλασιαστεί».

Ο υγρότοπος εξυπηρετεί τα υδρόβια μεταναστευτικά πουλιά στη διαδρομή τους από την Αφρική στην Ευρώπη ενώ άλλα πουλιά μένουν εκεί για να αναπαραχθούν. Επίσης συγκρατεί το έδαφος απορροφώντας νερό σε περιπτώσεις πλημμύρας.

«Μετά τη συνεχή χρήση για δεκαετίες του δάσους ως χώρου στάθμευσης το έδαφος είχε συμπιεστεί τόσο που σε πολλά σημεία οι ρίζες των δέντρων είχαν βγει έξω» μας εξηγουν οι επιστημονες του Φορέα Διαχειρισης του Πάρκου Σχοινια «Επίπλέον, τα αυτοκίνητα πάρκαραν πάνω στις αμμοθίνες και εμπόδιζαν την βλάστησή τους».

Οι αμμοθίνες εμποδίζουν τη διάβρωση του εδάφους προστατεύοντας το δάσος της κουκουναριάς. Το γλυκό νερό του υγρότοπου και το αλμυρό της θάλασσας δημιουργούν έναν συνδυασμό που είναι ευεργετικός για το δάσος, μας εξηγούν.

Η προσπάθεια να μειωθούν τα αμάξια που κυκλοφορούν στο πάρκο έφερε και πρόστιμα στην στάθμευση αυτοκινήτων εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου του πάρκου, (λεωφόρος Σχοινια) αλλά και μια δημοτική συγκοινωνία που μπήκε φέτος αλλά ...λίγοι την έχουν δει ακόμη.

Συστήνεται να παρκάρουν τα αυτοκίνητα στο παρκινγκ του κωπηλατοδρομίου και από εκεί οι λουόμενοι να παίρνουν τη δημοτική συγκοινωνία. Τα λεωφορεία αυτά έχει προγραμματiστεί να κυκλοφορούν μόνο τα Σαββατοκύριακα, κάθε είκοσι λεπτά. 

Tις καθημερνές πάλι τα αυτοκίνητα θα πρέπει να σταθμεύουν στο Κωπηλατοδρόμιο

Όσον αφορά στην παραλία, το Πάρκο του Σχοινιά φτάνει έως το ποταμάκι, απ όπου αρχίζουν τα παραλιακά μπαρ. Πριν από αυτό θα δούμε σπίτια χτισμένα πάνω στην αμμουδιά. Όταν χτιστηκαν, μας λένε οι εργαζόμενοι στον Φορεα Διαχείρισης, είχαν νόμιμες άδειες και μόνο η απαλλοτρίωσή τους από το κράτος θα αρκέσει για να φύγουν. Αν και το Πάρκο του Σχοινιά ανήκει σε ιδιώτες, οι χρήσεις γης που έχει επιβάλλει ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου, διασφαλίζουν την φυσιογνωμία του πάρκου στο μέλλον.